top of page

ÅPNINGER TJENESTEMENY

ÅPNINGER

Vi skreddersyr en åpning til det du måtte ønske. Varigheten på åpningen baseres på hvor viktig du, men også vi, opplever at åpningen er. Eksempler på steder vi kan åpne: festivaler, restauranter, veier, fester, operaer, utstillinger, forestillinger, middager, hus, båter, taler.

LUKKINGER / BEGRAVNINGER

Vi skreddersyr en lukking/begravning av det du måtte ønske. Varigheten på begravningen baseres på hvor viktig du, men også vi, opplever at begravningen er. Vi kan for eksempel lukke/begrave: steder som har gått konkurs, bygninger før de skal rives, butikker, veier, fester, marsvin, utstillinger, festivaler, middager osv. Vi hjelper deg med å ta avskjed.

HØYTLESNING

Bestill høytlesning på sengekanten. Lesningen kan gjøres for deg alene, eller med et diskré publikum som hører på sammen med deg. Vi kan lese fra dit du har kommet i egen bok, eller ta med noe vi selv vil lese.

SANG

Bestill yndlingssangen din, så lærer vi oss den og synger den til deg. Du kan velge om du ønsker publikum eller ikke.

FØLGESVENN

Vil du følges fra et sted til et annet? Vi kommer hjem til deg, og følger deg dit du skal.

FORSTERKNINGER

Vi forsterker det du måtte ønske, med oss selv, eller ved å skaffe en liten gjeng om du ønsker det. En forsterkning er at vi, Morten og Marie, ev flere, kommer dit du er og gjør det samme som deg, eller noen du tenker det ville være fint at vi gjorde det samme som.

USYNLIGGJØRINGER

Vi hjelper deg med å forsvinne for en stund. Et eksempel kan være: Du er invitert til en fest, men orker egentlig ikke å gå. Men du har ikke så lyst til å sitte hjemme alene heller. Vi kan da sørge for at du får ligge under sofaen på festen uten at noen vet om deg.

HEVN

Hevn er en innsirkling av et enkeltmenneske. Vi holder øye med personen hevnen er bestilt til, nærmer oss han/hun over tid, øker gradvis i intensitet, og slår til. Vi lager også spesifikke hevner og er åpne for innspill.

HATESTUND

Hatestund anbefales for deg som trenger å hate intenst, en kort stund. Vi lar deg blåse ut, usensurert og ukorrekt, i trygge hender. Hatestund er en tjeneste vi utfører for, og etter anbefalning av, lege Esben Esther Pirelli Benestad.

ØNSKEKONSERT

Vi har to ønskekonserter, Alle Angrer og Orgelet er en forlengelse av våre og Teigens lunger. Begge konsertene er basert på sanger av Jahn Teigen. Konsertene kan tilpasses i varighet, og om ønskelig kan de også slås sammen. De egner seg godt i foajeer, ved kafébordet, i stuer, biblioteker, sykehjem, parker, nachspiel på hotellrommet osv.

*

ULVEMENY

Ulvemenyen består av en serie nattjenester. De utøves i skogen, i skumring, mørke eller grålysning. Tjenestene i Ulvemenyen kan bestilles enkeltvis, i kombinasjon, eller som full meny.

Omringet av ulver

Bestill en ulveflokk. Vi følger deg/dere inn i skogen til et utvalgt sted. Der setter vi oss ned og lar ulveflokken omringe oss. Vi lytter til hvordan ulvene løper, lett og raskt på skogbunnen. Etterhvert vil vi forstå ulveflokkens sosiale kompleksitet, gjennom deres betydelige lydvokabular, der for eksempel uling handler om samhold. Om ønskelig, kan du/dere i løpet av tiden vi sitter i skogen få kjenne forskjellen på å bli omringet av flokken, og å selv være en av ulvene som omringer.

Uling mot månen

Vi følger deg/dere inn skogen, og sørger for at vi alltid finner et sted det er fullmåne. Der sprer vi oss ut slik at vi sitter hver for oss, men allikevel nære nok til at vi er en gruppe med et felles fokus. Sammen uler vi mot månen i fem minutter.

Uling i bil

Uling i bil handler om uling i fart over store avstander. Vi kjører på mørke skogsveier med nedsveivde vinduer. Kommer vi til fine plasser, stopper vi bilen og uler litt ekstra der. Uling i bil gjøres i grupper på opptil fem personer.

Gråbein

Vi løper på rekke, lett og lydløst, med raggsokker utenpå skoa. Tjenesten er særlig fin i grålysning. Kle deg gjerne i grått.

Ensom ulv

Vi følger deg inn i skogen, forlater deg der for en stund, og finner deg igjen. Ensom Ulv er en tjeneste for en enkelt publikummer, men fungerer også godt i kombinasjon med flere av de andre ulvetjenestene som gjøres i grupper. Ulvene uler for å møte eller unngå å møte hverandre, og når en nær venn fjernes fra flokken, blir ulingen ofte kraftigere.

Ulv i fåreklær / Å ulve

Ulv i fåreklær, er en kunnskap du gjennom ulvetjenestene har funnet i din egen kropp. Kunnskapen vrir seg lett, smidig og elegant inn og ut av situasjoner, og hjelper deg med å få det slik du vil. Den verner om og holder din egen natur i sjakk. Ulv i fåreklær blir værende i deg om du fortsetter å pleie den aktivt gjennom å ulve, drive med ulving, hver dag.

 

*

HELHETSTERAPI

Vi tar for oss hele deg og ditt forhold til verden.

LYSTERAPI

Lysterapi er en samtale om lys mellom Morten og Marie. Samtalen er spilt inn på lydopptak. Sammen med publikum legger vi oss ned i et mørkt rom og hører på samtalen. Etterpå går vi ut og stiller oss i lyset.

HAGETERAPI

Hageterapi består av tjenester for planter og vekster i hager. Du kan bestille full hageterapi, hvor vi har fokus på sammenhenger og omsorg for alt, eller spesifikke bestillinger, til enkeltvekster og utsatte deler av hagen. Av spesifikke bestillinger utfører vi:

Emosjonell gressklipping

Beføling av stamme

Risting av busk

Bladmassasje

Snakke med ugress

Stå med hekk

ROMRENSELSE

Vi renser rommet for det som har vært, og klargjør for det som skal komme. Romrenselsen kan gjøres i alle typer rom. For eksempel renser vi tak, vegger og gulv i scenerom fri for gammel scenekunst, slik at den kommende kunsten kan få full uttelling.

HUDRENS MED DISNEY

Vi spiller av Disney-musikk fra to lydkilder og beveger disse rundt kroppen din, så nære huden vi klarer uten å være borti den. I tiden rensingen foregår, oppheves hudens funksjon som skille og avgrensning mellom kroppen og verden.

STEMMERETT

Stemmerett er en tjeneste som oppleves best sammen med andre. Vi anbefaler derfor å bestille den som gruppe. Den består av tre deler; stemmeoppvarming (lette sangøvelser vi gjør sammen for å bli gode og varme i stemmene), ta standpunkt (finne et sted du ønsker å stå i rommet), og avgi stemme (ja/nei).

PAUSEUNDERHOLDNING

Vi sørger for å underholde deg mens du venter. Kom gjerne med innspill på hvordan du ønsker og underholdes i pausen, eller la det være opp til oss.

PAUSE

Trenger du et lite avbrekk fra festival-stemningen? Vi kan hjelpe deg med å finne et rolig sted hvor vi setter/legger oss ned sammen, og passer på at ingenting skjer på en liten stund. Tjenesten passer også for små og store grupper, og kan for eksempel gjøres i en foajé.

KROPPSPRESS

Det kan være godt for kroppen din å ligge eller stå i et press for en stund, for eksempel mellom et gulv og en annen kropp. Du kan bestille et jevnt press mot hele kroppen, eller enkelte kroppsdeler. Vi hjelper deg å finne et sted og et passende press.

ANSIKTSLØFT

Vi løfter deg opp, og kommenterer hva som skjer i ansiktet ditt mens du holdes oppe. Det kan for eksempel være fint å bestille et ansiktsløft til noen du er glad i, på en fest, eller i andre sosiale settinger.

OMROKKERINGER

Vi får nøkkelen til/slippes inn i leiligheten din, og gjør noen forfriskende omrokkeringer for deg. Vi foretrekker å utføre omrokkeringene på nattestid.

FORVANDLINGER

Vi observerer deg i din hverdag: hvordan du beveger deg gjennom gatene, på jobb, på butikken, hva slags tempo du har, hvem du snakker med og hvem du ikke snakker med, hvordan du går kledd osv. Deretter kommer vi med innspill til forandringer. Det kan være i minimal eller maksimal skala.

SNIKDANSING

Snikdansing utøves i forskjellige størrelser og styrker, først og fremst for å påtvinge og fremprovosere vitalitet. Vi plasserer selv snikdansbestillinger inn der det trengs i et festivalforløp. Slik er din bestilling med på å ta ansvar for helheten.

EKSTRANUMMER

Når vi/du/de har gitt alt, men noen vil ha mer, kan vi hjelpe med et ekstranummer.

*

DYR OG UDYR

Dyr og udyr er fellesbetegnelsen på en serie tjenester for dyr. Tjenestene utøves der dyra oppholder seg eller bor, for eksempel i fjøs, stall, tun, bur, skog, åkrer og jorder. Publikum er selv med på utøvelsen av disse tjenestene. De egner seg særlig godt for barn.

Bjørnen sover for sauene

Sammen synger vi kjente barnesanger om dyr, for dyrene. Eksempelvis Mikkel rev rundt hønsegården eller Bjørnen sover for sauene.

Fjøskonsert for kuer

En konsert for kuer som består av ulike klanger fra bjeller. Vi snakker med barna om kuenes opplevelse av musikk, deler ut bjeller, øver oss litt, før vi går varsomt inn i fjøset.

Musikk for ville dyr

Vi spiller vill og ukontrollert musikk i skogen.

Disko for duer

Vi strør ut brødsmuler og fader sakte inn diskomusikk. Sammen med barna observerer vi duenes dans og vaggende hodebevegelser, og øver oss på å danse med dem.

Stå med hester

Vi står sammen med hestene, helst utenfor gjerdet, men om ønskelig, også innenfor. Vi observerer hvordan hestene står sammen, og øver på å stå som dem / hestene observerer hvordan vi står, og øver på å stå som oss.

Elgsafari

Vi ser på videoklipp av elger som løper. Etterpå løper vi sammen med elgene, i parker, gater, store rom eller i skogen.

​​

*


MUSIKKVIDEOER & REKLAMEFILMER

Vi tar imot bestillinger på å lage musikkvideoer og reklamefilmer. I utgangspunktet er vi åpne for alle bestillinger og kontekster, både vage og spesifikke, men reklamerer ikke for hva som helst. Send ditt ønske til vurdering. Har du alltid drømt om å være hovedaktør i en musikkvideo, hjelper vi deg med filmingen og ideutviklingen. Ønsker du derimot noen andre enn deg selv i videoen, stiller vi gladelig våre stemmer og kropper til rådighet.

*


ÅPNE KOMBINASJONER

Om ønskelig, kan du plukke flere av tjenestene fra menyen, og bestille dem i kombinasjon. Eksempelvis: Hevn kombinert med Ekstranummer, Følgesvenn kombinert med Sang, Begravelse kombinert med Musikkvideo, Romrenselse kombinert med Pause- underholdning.

ÅPNINGER ved Marie Bergby Handeland og Morten Liene. Støttet av Norsk Kulturråd og Fond for utøvende kunstnere

ÅPNINGER 

 

www.åpninger.com

ÅPNINGER er en tjenestemeny for festivaler. Den består av førti ulike tjenester publikum kan bestille når de måtte ønske gjennom festivalen. I praksis er tjenestene maktforskyvninger, der alle kan utvide hvem en festival er for, hva den inneholder, og hvor den finner sted. ÅPNINGER jobber med å presse festivaler lengre ut og inn i kriker og kroker av bygd og by. Hvis vi ser på festivalene som kart, ønsker vi å ha tråkket opp nye koblinger, stemninger, steder, vennskap, dramaturgier og tidsintervaller når vi drar derfra. Slik skaper vi en egen festival i festivalen, og ser på helheten som et koreografisk og politisk verk. Verket har blitt til gjennom samtaler, møter og forhandlinger mellom oss, publikum og festivalledelsen. Arbeidets grunnverdi bygger på å åpne opp, vise frem og involvere publikum i en skapende virksomhet.

Av og med: Marie Bergby Handeland og Morten Liene

Støttet av: Norsk kulturråd og FFUK

2019  Kortreist Dansefestival, Inderøy

2019  Vinterscenen, Porsgrunn

2018  A Fine Selction. Confirmed., MDT Stockholm

2018  Lovsang for Kunstnernettverket, Arendalsuka

2018  Multiplié Dansefestival

2017  bLEST Litteraturfest, Tysvær2017 

2017  Litteratursymposiet i Odda

2017  Teaterfestivalen i Jailer

2017  Ravnedans, Kristiansand

2017  Sånafest, Hølen/Son

2017  Norsk Litteraturfestival, Lillehammer

2017  Romrenselse av Voie Kirke

2017  Snikdansing, Dans for Satan, Voie Kirke

2017  Begravning av handicaptoalettet, Teateret i Krs

2017  Åpning av Lik Forlag, Litteraturhuset i Krs

2017  Seremoni, innvielse av leder Scenekunst Sør

2017  Romrenselse av Scenehuset

2016  De Grønne Festival, Oslo

2016  Ravnedans, Kristiansand

bottom of page