top of page

FORFATTERBEVEGELSEN

BAREDANS, 2021

LITTERATURSYMPOSIET I ODDA, 2019

KAPITTELFESTIVALEN/TOU SCENE, 2019

NORSK LITTERATURFESTIVAL, 2018

OSLO INTERNASJONALE TEATERFESTIVAL, DANSENS HUS, 2018

Forfatterbevegelsen er seks soloer utøvd av seks forfattere. Hver av dem har valgt ut et eget litterært verk de kunne tenke seg å utgi på nytt, som samtidsdans. I sine utfall som dans har de litterære verkene fått nye titler. Forfatterbevegelsen består av Tur med hunden, Biltema, Tohundreogsyttini, En seremoni et annet sted, Det blir aldri lyst her og En folkedans.


Forfatterbevegelsen viser hvordan spesifikke rytmer, tempo, stemninger og forflytninger i tekst, også finnes i kroppene som har skrevet og tenkt disse fram. Etter flere år der Marie Bergby Handeland har vært opptatt av skrift i sitt arbeid som dansekunstner, fikk hun lyst til å jobbe med bevegelser i dem som sitter stille og skriver. I tett samarbeid med forfatterne Henning Bergsvåg, Gro Dahle, Tina Åmodt, Kjartan Fløgstad, Gunstein Bakke og Aina Villanger, undersøker Marie hva slags bevegelsesspråk en forfatter bærer på. I nyere versjoner av Forfatterbevegelsen danser også Maia Kjeldset Siverts, Gunnar Wærness og Mathias Nyhagen Asplund med soloene Rottedans, Melke geiter opp og ned og Fjell.

 

Marie ble tildelt Dansekritikerprisen 2017/2018 for sitt arbeid med Forfatterbevegelsen. 

Det ble utgitt to tekstarbeid i forbindelse med Forfatterbevegelsen - boksingelen Tur med hunden på Flamme forlag, og Alle spør Alle.

 

 

Se og les NRKs lengre reportasje og fotoserie om arbeidet her.
Les intervju med Marie og noen av forfatterne i D2 her.
Hør Dramatikkens hus podcast her.

 

Konsept/koreografi: Marie Bergby Handeland Utøvelse: Gro Dahle, Aina Villanger, Henning Bergsvåg, Kjartan Fløgstad, Tina Åmodt, Gunstein Bakke, Maia Kjeldset Siverts, Gunnar Wærness og Mathias Nyhagen Asplund Litterære verk som utøves: Magdalenafjorden, Audiens, Du er ikke her, Total Eclipse of the mind, Haren, Det blir aldri lyst her, Det ble en rotte!, Venn med Alle og eins pust Scenografi og lysdesign: Elisabeth Kjeldahl Nilsson Musikk: Elisabeth Vatn og Celine Dion Sparringspartner og gjest i Gunsteins solo: Morten Liene Grafisk design: Marie Haakstad Kostymekonsulent: Matilda Karlström Produksjon: Jorunn Kjersem Hildre  Foto: Asgeir Ravndal foto 1 og 8, Tale Hendnes foto 2-7 Samprodusert av: Dansens Hus, Oslo Internasjonale Teaterfestival ved Black Box Teater, Dramatikkens hus Støttet av: Norsk Kulturråd, Fond for lyd og bilde, Fond for utøvende kunstnere, Oslo kommune

 

«Forfatterbevegelsen hviler, slik jeg ser det, på en tydelig demokratisk tanke. (...) Forfatterbevegelsen gir muligheten til å ta innover seg potensialet i det å blottstille sin sårbarhet. (...) Og det er nettopp i relasjon til dette at også forestillingen i seg selv blir en øvelse i demokrati – altså som en samtale der man våger å stå frem for hverandre som ufullstendige og ikke-allvitende, heller enn gjennom påstander og skråsikkerhet.»

- Norsk Kritikerlag, les hel begrunnelse her.

«Jeg synes det skal være lov til å skjelve mye mer på hendene i offentligheten.» 

- Les anmeldelse Norsk Shakespearetidsskrift her.

bottom of page